Hastalik Allah’tan Ceza Degildir

Sizin de malumunuz ki, Kur’an’da gecen bazi tabirler, ifadeler Turkcede yalnizca tek yonlu olarak kullanilmis ve bu kullanilan yonuyle biliniyor. Bunlarin basinda “ceza” ifadesi, aslinda hem mukafat, hem punishment, yani “karsilik” anlaminadir.
“Fitne, bela, beliyye, musibet” kelimeleri de hep negatif anlamlariyla kullanilir Turkcede. Halbuki, mesela, “musibet” isabet eden demektir. Fitne, bela terimleri de “testing” gibi bir anlama gelir. Siz hocasiniz, ogrencilerinize “test” veriyorsunuz. Bu test’in sonunda dusuk puan alan da olur, 100 uzerinden 100 alan da olur. Test, ogrenciye o ana kadar neler ogrendigini tanimada bir imkandir. Nelerin farkina varmadigini farkeder. Ne kadar guzel! Yaygin ornegiyle, “engelli kosularda,” her bir engel bir “bela”dir. Bu engeller ata kotuluk yapmak icin, tuzak kurmak icin degil, onun cevikligini gelistirmek icin.
Bunlarin hepsi birer egitim aracidirlar. Ogrenmek icin taninmis birer imkandirlar. Her biri insanin istidadini gelistirme imkani saglar. Her biri guzeldir, faydalidir, yaratilmis gercegimizi tanimamiz icin birer imkandir. Degerlendirmek lazim.
Ancak “kotu ogretmenler” ogrencileri cezalandirmak veya hangi ogrencinin hangi duzeyde ogrendigini bilmediginden ogrenmek icin “test” verirler. Iyi ogretmenler, ogrencilerine nelere dikkat etmelerini ogretmek icin konunun sirlari yerlerini iceren bir test verirler. Bu testing sonunda ogrenci hangi noktalari tam anlamadigini farkeder. Insanin ve kainatin yaraticisi’nin birseyleri bilmiyor da ogrenmek istiyor veya, yarattigi kullarina iskence vererek intikam alan oldugunu dusunmek, kainatin ve insana insana emanet edilen duygularin sahitligine ters duser.
Anlayisima gore, “Rahmetim her bir seyi kapsamistir,” mealindeki ayetin, bu fitne, bela, musibet gibi tum kavramlari iceren bir ayet oldugunu farkedersek, bunlarda da rahmet var, diye anlariz. Nasil ki, Cehennemin bile yaratilisinda Rahmet var. Oraya gitmek benim tercih edecegim bir secenek degildir. Ama yaratilisinda Rahmet var. Ben acilari, sevimsiz halleri istemem ama, acilarin, sevimsiz hallerin yaratilisinda benim icin Rahmet var.
Ben satin aldigim meyvenin curuk olmasini tercih etmem ama, meyvenin curume kabiliyetinde yaratilisinda Rahmet var. Ona itiraz etmemeliyim.
Ben Allah’a inancsizligin ne kadar aci, Ona tevekkul etmemenin ne kadar dayanilmaz oldugunu tecrube eden bir kisi olarak, inancsizligi tercih etmem ama, inancsizligin aci iceren bir secenek olarak yaratilmasi ne kadar da guzeldir! Ben bu nedenle ondan kaciyor, tercih etmiyorum.
Sonuc: Acilar, musibetler hicbir surette Turkcedeki “cezalanlardirma” anlamina alinamaz. Hastaliklarin yaratilmasi cok guzeldir. Bizim hasta olmak istemememiz ise tamamen dogru bir tercihtir. InshaAllah, konunun bana su anda hatirlattiklarini sizinle birlikte bir hatirlayivermis oldum.
Dr. Ali Mermer